Адамның көптеген жұқпалы ауруларының ішінде ішек инфекциясы маңызды орын алады. Жер бетіндегі әрбір адам өз өмірінде осы аурулармен ауырады. Тамақтан улану мен жіті ішек инфекцияларының негізгі себептері жеке гигиена ережелерін сақтамау, тағам дайындау технологиясын, температуралық режимді немесе оларды тасымалдау мен сақтау жағдайларын бұзу болып табылады.
Ең қауіпті өнімдер – көп компонентті салаттар (ең алдымен майонез және қаймақ қосылған), кремі бар кондитерлік өнімдер, туралған ет өнімдері (котлеттер, орамалар, пасталар), нашаржуылғанжемістердің, көкөністердің, шөптердің бетінде жұқпалы аурулардың қоздырғыштары, соның ішінде вирустық инфекциялар қалуы мүмкін.
Өзіңізді ішек инфекцияларынан қорғау үшін бірқатар ережелерді сақтауыңыз керек. Алдымен ас үй, асхана ыдыстары мен ас құралдарын таза ұстаңыз. Тасымалдау кезінде тұтынуға дайын және шикі өнім үшін бөлек қаптаманы пайдаланыңыз.
Тұтынуға дайын және шикі өнімдерді тоңазытқышқа орналастырған кезде оларды «бөлек сақтау» принципін қолданыңыз. Тамақ дайындар алдында және шикі өніммен жанасқаннан кейін, дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз. Дайын және шикі өнімдер үшін бөлек кесу тақталары мен пышақтарды қолданыңыз.
Жасылдарды, көкөністерді, жемістерді ағынды сумен мұқият жуыңыз. Егер олар жас балаларға арналған болса, қайнатылған суды қолданған жөн. Азық-түлікті жарамдылық мерзімін ескере отырып сақтаңыз, мерзімі өткені болса, өкінбестен тастаңыз.
Егер сіз өзіңізді нашар сезінсеңіз (іштің ауыруы, жүрек айну, құсу, диарея), ешқандай жағдайда отбасы мен қонақтарға тамақ дайындамаңыз, дереу дәрігерге қаралыңыз. Осы және басқа қарапайым ережелерді сақтау аурудың алдын алады және өзіңіздің, жақындарыңыздың көңіл-күйін бұзбайды.
Гүлзираш АЙЫМБЕТОВА,
аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасының басшысы
Пікірлер жоқ. Бірінші болыңыз!