«Ерте шықсаң, алдыңнан күн шығады» демекші, сәрсенбіде таң атысымен нөсер жауынға қарамай ауданға қарасты елді мекендердің тыныс-тіршілігімен танысу, ауыл халқының қолға алған істерін ақпараттандыру мақсатымен Мырзабай ахун ауылына ат басын бұрдық. Несібемізге қарай Мырзабайда нөсер жауын жоқ, аздап бұлтты болғанымен күн сәулесі түсіп тұр. Әкімдік алдынан күтіп алған бас маман Талапбек Тоқтарбаев ауылда кәсіпкерлік өрісі кеңейіп, жыл артқан сайын қолдан келетін іспен айналысушылар саны артып, түрлі кәсіп ашылып жатқанын мақтанышпен жеткізді.
Ауыл әкімдігінің оң жақ тұсында креативпен салынған көпір көзімізге түсті. Көпірдің аяқ су өтетін арыққа тұрғындардың қолайлы жүріп-тұрысын қамтамасыз ету үшін салынғаны байқалып-ақ тұр. Көпірден өте салысымен тәбетіңді ашатын жағымды ыстық нанның иісі сезілді. Сөйтсе іргеде кәсіптің киелісі «Берекелі нан» наубайханасы жұмыс жасап тұр екен. Көз көріп тұрғасын кәсіп тынысымен танысуды жөн көрдік, әрине елді мекенге келудегі мақсатымыз да сол болатын. «Егінші» шаруа қожалығының ықпалы мен демеуінің арқасында ашылған наубайхана бұл саланың қыр-сырын меңгерген үш адамды жұмыспен қамтып отыр екен.
– Бізде демалыс жоқ. Сенбі, жексенбі күні де жұмыс істей береміз. Күн сайын 150-ге жуық нан пісіреміз. Бәрі кешке дейін сатылып кетеді. Кешке қарай нан таусылып қалса, тұрғындар ренішін айтады. Нанмен екі ауылдың халқын қамтамасыз етіп отырмыз, оның ішінде ауыл тұрғындары алса, Мәдениет ауылынан үш дүкен сатып алады. Тұтынушылар пісірген нанымызды мақтап жатады, рахмет айтамын, – дейді Қожабаева Ләззат нан пісірудің қыр-сырын түсіндіріп.
Жазда барлығымыз қыстық азығымызды ойлайтынымыз рас. Жеміс-жидектің піскен уақытында тосап қайнату ешкімге таңсық емес. Ал кейбір қауым тосапты дүкеннен сатып алып жатады. Қазіргідей уақыт тапшы заманда банкі басу екінің бірінің қолынан келе бермейді.
Ауылда өрік ағаштары көп, жемісі піскенде жергілікті халық жейтінін жеп, қалғандары шіріп жататын көрінеді. «Егінші» шаруа қожалығының төрағасы Ерұлан Өмірсеріков жемісті пайдалы нәрсеге айналдыру мақсатымен өріктен тосап жасау идеясын ұсыныпты. «Көзін тапқанға кәсіп көп» дегендей, осындай жоғары сұраныстың бар екенін түсінген наубайханашыларымыз нан пісіруден бөлек бос уақыт болғанда өріктен тосап қайнатуды ағымдағы жылдың мамыр айында, яғни жеміс талдарының өнім беретін кезінде бастап кетіпті.
– Өрікті 100 теңгеден өзіміздің бағбандардан сатып аламыз. Еңбектен қашпаймыз, күніне шамамен 1 литрлік 40 шыны ыдыс тосап әзірлейміз. Сұраныс жоқ емес, өнімімізді әр шыны ыдысына 800 теңгеден дүкендерге өткіземіз. Тосапқа қосатын қантымыз, оны салатын шыны ыдысымыз бар, соның бәрін сатып аламыз. Сонда да өніміміздің бағасы қолжетімді деп ойлаймын. Оның өтуіне де себепші – халық, әрине тұтынушыларымыз ұнатып жатыр, ал қанттан мүлде тапшылық жоқ – дейді Жанар Орынбаева.
Тұтынушылар тарапынан азық-түлікке сұраныс қашанда жоғары. Оның үстіне ас атасы кез келген дүкен сөресінде табылуы маңызды. Ең бастысы «нан болса, ән де болатынын» көкейіне құйып алған наубайханашыларымыз қос елді мекендегі жергілікті тұрғындардың сұранысын толықтай қанағаттандырып, тәтті тосабын да саудаға шығарып, ауыл халқының алғысын алып отыр. Бірақ наубайхана қыс мезгілінде жұмысын тоқтатады екен, оның себебі ғимаратта жылу жүйесі қарастырылмаған. Наубайханашылардың ендігі талап-тілегі – ғимаратқа жылу беруді ретке келтіріп, 12 ай елді мекен халқын тәтті нандарымен қамтамасыз ету.
– Қазір кәсіппен айналысамын дегендерге мүмкіндік мол. Еңбектенемін деген адамға мемлекет тарапынан қолдау да көп. Тек талпыныс пен табанды еңбек керек. Бір кәсіп ашылса, кемінде екі-үш адам жұмыспен қамтылады. Сондықтан бос жүрген жастарға кәсіп ашуға, сол арқылы өзін-өзі қамтуға кеңес беремін, – дейді ауыл әкімдігінің бас маманы Талапбек Тоқтарбаев.
Жалпы іс бастап, оның көкжиегін кеңейтуді жақсы түсінген ауыл халқының кәсіпке деген ерекше ынтасы айқын байқалды. Әрине нарық заманында ауылда мұндай істердің өркендеуі заңдылық деп ойлаймыз.
Жандос ЖАЗКЕН
Пікірлер жоқ. Бірінші болыңыз!